Medica Nord: Kvartalsrapport 3 2016

(För fullständig rapport, se bifogad fil)

 

Medica Clinical Nord Holding AB (publ) (“Bolaget”)

Delårsrapport 1 juli-30 september (Q3) 2016

Juli-september 2016 i korthet för koncernen

  • Periodens nettoomsättning uppgick till 30,0 MSEK (20,6)
  • EBITDA uppgick till 4,9 MSEK (2,5)
  • Periodens resultat uppgick till 2,8 MSEK (1,6)
  • Resultatet per aktie uppgick till 0,0077 SEK(0,0056)
  • Kassaflöde från den löp. verksamheten 6,2 (-1.0)

Viktigare händelser i koncernen under Q3 2016

  • Start för produktion av egna varumärken i den egna fabriken.
  • Medica Nords dotterbolag Natumin Pharma AB har sålt en läkemedelsregistrering (MAH) avseende produkten Ecomer i Polen. I samband med detta har bolaget kommit överens om ett treårigt exklusivt tillverkningsavtal av produkten. Detta innebär att bolaget fått en intäkt under Q3 hänförlig till detta. Det som är mest betydelsefullt för bolaget är att bolaget stärker sin närvaro i Polen och ökar beläggningen i den egna fabriken.

 

Nyckeltal juli-september 2016

Nyckeltal koncernen

2016

2015

MSEK

Juli-

september

juli-september

Nettoomsättning

30,0  

20,6  

Bruttoresultat

20,8 

12,4  

EBITDA

4,9

2,5    

Rörelseresultat (EBIT)

2,6  

0,4  

Resultat före skatt

2,5  

1,7

Resultat efter skatt

2,8  

1,6  

Resultat/aktie, SEK

0,0077  

0,0056  

Kassaflöde från den löpande verksamheten

6,2

-1,0

Periodens kassaflöde

-0,6

-1,1  

 

 

 

 

Ord från VD Jakob Johansson:

Stärkta mot framtiden!

Vi har utvecklats starkt under året till att bli ett väl positionerat bolag med starka varumärken och ett väl utvecklat distributionsnätverk. 

Denna grund är också en förutsättning för att kunna delta och medverka i den konsolidering som vi bedömer marknaden kommer genomgå under 2017. Vi har lagt ner mycket arbete och organisationen är väl förberedd för en fortsatt stark tillväxt framöver. 

Vi bedömer att det kommer uppstå flera goda affärsmöjligheter för oss till förvärv och/eller nya partnerskap som ytterligare kommer förstärka vår roll och position.

Vi har de senaste två kvartalen haft två av våra starkaste kvartal. Detta är ett resultat av ett gediget konsolideringsarbete med att forma organisation, processer och distributionskanaler för våra produkter. 

Förvärv av varumärken eller hela verksamheter kan nu lätt integreras i vår nuvarande struktur vilket optimerar alla ledtider i syfte att nå maximal nytta.

Vi arbetar med att utveckla exportverksamheten samt vår forskning och utveckling med målsättning att utveckla befintliga produkter och lansera nya, patentskyddade produkter på marknaden. 

Q2 och Q3 har tillsammans omsatt 60,8 MSEK (42,0) med ett EBITDA på 8,5 MSEK (2,6), vilket motsvarar 14% EBITDA-marginal. 

Vi kommer fortsatt arbeta noga med kostnadskontroll med fokus på vår resultatkraft.

Vi lägger ytterligare fokus på forskning och utveckling samt att vidareutveckla och kommersialisera vår befintliga patentplattform. Det finns en stor resultatpotential i detta men den kan variera över tid.

Jag har medverkat till vår nuvarande marknadsposition och samtidigt insett att vi nu går in i en ny fas för att kapitalisera på våra plattformar. Andreas Skiöld, som tidigare verkat som CFO, har visat goda affärsegenskaper och är perfekt att leda verksamheten i nästa fas. Självklart medverkar jag vidare i styrelsen och kommer därifrån fortsatt arbeta med förvärv och strukturfrågor.

Det är också glädjande att Emil Svahn samtidigt tillträder som ny Tf. CFO. Emil kommer närmast från Grant Thornton och blir ett mycket bra tillskott till organisationen. Därmed har vi optimerat ledning för framtidens möjligheter och utmaningar.

I tillägg till detta förstärks även styrelsen med Thomas Hedner, professor i Klinisk farmakologi och MBA i ekonomi. Thomas har varit aktiv i egenvårdsbranschen under många år och tillför stor kompetens inom forskning & utveckling och blir ett utmärkt stöd för ledningen. Bengt Johansson, en av grundarna av Medica tar steget ur styrelsen för att fokusera helt på sin roll som business development manager och arbeta vidare med bolagsutveckling.

 

Om Koncernen

Bolaget är ett skandinaviskt bolag bildat 2006 som fokuserar på forskning, utveckling och försäljning av kosttillskott och andra hälsoprodukter med kliniskt bevisad och vetenskapligt dokumenterad effekt och säkerhet.

Bolaget förvärvade under sommaren 2013 Medica Nord-gruppen, och i juni 2014 även Nature Invest. Förvärven innebär att koncernen fick en ledande position på marknaden inom hälsovårdsprodukter i Skandinavien med ett starkt utbud av såväl etablerade egna varumärken som inlicensierade produkter inom kosttillskott och registrerade medicintekniska produkter.

Produktportfölj

Bolaget har idag en produktportfölj på drygt 20 produkter inom områden som viktminskning, hudvård, samt kvinno- och ledhälsa genom egna välkända varumärken som t.ex Aptiless, Jabushe, L-Argiplex, Nypozin, Velloflex och Membra7 Forte, samt via agentur på produkter som Ester-C, Collacen och Kyolic. Produkterna finns på alla de stora hälsokostkedjorna, via näthandel och på apoteken. Några av de största varumärkena och mest aktuella produkterna i koncernen beskrivs nedan:

L-Argiplex är ett kosttillskott för sexuell lust och funktion, samt för allmänt välbefinnande. L-Argiplex bygger på en väl balanserad sammansättning med substanser som i synergi med varandra ökar bildandet av kväveoxid. Kväveoxid behövs för att bibehålla god blodcirkulation vilket kan ge stimulans till svällfunktionen i genitala kroppsdelar hos män och kvinnor. L-Argiplex original säljs idag i hälsofackbutiker och på utvalda Apotek

Jabushe innehåller en kombination av liponsyra, coenzyme Q10 och acetylkarnetin. En kontrollerad dubbel blindstudie har gjorts på krämen som visat sig ha god effekt på rynkor och solskadad hy. Studien har granskats och godkänts av forskningsetiska kommittén vid Karolinska Sjukhuset (2001). Publicerad i British Journal of Dermatology 2003:149:841-849. Jabushe är väl etablerad på den svenska marknaden

Jabushe Collacen är en anti-age-produkt som kan reducera kroppens ålderstecken, bland annat färre rynkor och förbättrad återfuktning av huden. Produkten är baserad på lågmolekylärt bioaktivt kollagen som intas som kosttillskott. Bolaget har exklusiva försäljningsrättigheter för Norden med option på andra länder i Europa

Nypozin är ett kosttillskott som innehåller en utvald kombination av strandnypon (Rosa canina L.) som stödjer ledernas hälsa och hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet. Nypozin innehåller även kondroitin från broskfisk, samt Ester-C, en patenterad C-vitamin som bidrar till en normal broskfunktion. Dessutom ingår Bioperine, ett patenterat och dokumenterat svartpepparextrakt som bidrar till upptaget av näringsämnen och ökar effekten av andra örter.

Astaxin bidrar till att immunsystemet normaliseras. Astaxin är en kombination av antioxidanterna vitamin C och vitamin E, som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar också till immunsystemets normala funktion. Astaxin består även av karotenoiden astaxanthin. Astaxanthin produceras av svenskodlade mikroalgen Haematococcus pluvialis. Alger utgör en viktig bas i naturens näringskedja.

Ester-C är en patenterad och syraneutral form av kalciumaskorbat som genom sin kroppsfärdiga sammansättning ger ett snabbt och långvarigt upptag av C-vitamin. C-vitamin bidrar till ett normalt fungerande immunsystem, stödjer immunsystemet under och efter ansträngande träning, bidrar till att skydda cellerna från skador orsakade av oxidativ stress, ökar kroppens upptag av järn, och bidrar till normalbildning av kollagen, samt benstommens, broskets och tändernas normala funktion.

Hair Optimizer är ett kosttillskott med näringsämnen till hårroten som bidrar till en normal hårväxt. Med ekologiskt extrakt från hirs – rikt på miliacin, ekologisk vetegroddsolja och aminosyran L-cystein som är en viktig del i proteinet keratin – det protein som håret primärt är uppbyggt av. Innehåller pantotensyra och biotin som bidrar till en normal hårväxt. Hair Optimizer Innehåller dessutom koppar som bidrar till hårets normala pigmentering samt selen och zink som hjälper till att bibehålla normala naglar.

VelloFlex  är en serie produkter som innehåller unik, patenterad magnetteknologi med klinisk dokumentation för lindrande av värk och stelhet i muskler och leder. Den största produkten är magnetmadrassen, som lanserades under 2011 och säljs i hälsofackhandeln och genom egen näthandel. Nature Invest har de exklusiva distributionsrättigheterna i Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

CUUR är ett örtbaserat kosttillskott för viktkontroll som minskar fettupptaget, sötsuget och hungerkänslorna samt ökar förbränningen. Kosttillskottet säljs och marknadsförs i dagsläget av Amway i USA under det egna varumärket Slimmetry. Bolaget äger samtliga patent förknippade med CUUR och erhåller royalty för all försäljning.

Membra7 Forte innehåller extrakt av havtorn från bärets fruktkött och frön, som bidrar till slemhinnornas normala funktion vid torrhetskänsla i ögon, mun och underliv. Havtornsextraktet har ett naturligt rikt innehåll av enkelomättade fettsyror, framförallt omega-7. En kapsel innehåller hela 300 mg omega-7. Membra7 forte innehåller även vitamin A (från naturligt betakaroten), som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.

 

Om Bolaget Natumin Pharma AB

Natumin Pharma är ett svenskt forsknings -och utvecklingsföretag som utvecklar innovativa och unika produkter med mål att förbättra livskvalité. Användningen av forskningserfaren och patent-skyddad teknologi gör Natumins utveckling unik med patentskyddade produkter för den globala marknaden. Natumin har arbetat efter en B2B-modell där distributörer tar produkter till marknader.

Produktportfölj

A100HF är en medicinteknisk produkt klass 1 som innehåller en av våra patentplattformar, den aktiva ingrediensen Pentande-1,5-diol och ett pollen-extrakt från Swedish Pollen. Produkten har visat sig ge en ökat hårtillväxt i 60% av fallen(Published in the Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications. Faergemann, J. and Hedner, T., The effects of A100 gel on Hair Groth and Hair Quality; An explanatory study. 2016:6,19-23). Idag säljs produkten i Sverige och Norge under varumärket Provexin.

NOQ är en medicinteknisk produkt klass 2a som behandlar munsår. Produkten har genom en dubbelblind  placebokontrollerad studier visat på goda läkningsresultat och en minskning av smärta och svullnader av munsår (Published in the Journal of Advance Therapeutics. Busch, R., Graubaum, HJ., Gruenwald, J., Faergemann, J., Terapeutisk effekt av  1,5-Pentanediol för Herpes Simplex Labialis: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. 2009:26(7):719-727). Produkten är skyddad under vår Pentane-1,5-diol plattform. Produkten finns just nu inte ute på marknaden.

Tricutan är ett serum för ansiktslyft som ger synliga resultat på huden inom 45 minuter enligt en randomiserad dubbelblind, placebokontrollerad dubbel ansiktsstudie (Published in the Journal of Phytomedicine. Sommerfeld, B). Randomised, placebo-controlled, double-blind, split-face study on the clinical efficacy of Tricutan on skin firmness.  2007, 14(2007) 711-715).

Produkten är skyddad under vår patentplattform för ansiktslyft. Den säljs av distributörer i Östeuropa, Spanien, Kina och Japan under olika varumärken.

Acnix är en produktsamling för behandling av akne och inkluderar en kräm, (Medicinteknisk produkt klass 2a), ansiktsrengöring och en dagkräm. Genom en kombination av skvalen, laktisk syra och cyklodextrin behandlar det akne utan att irritera huden vilket gör att den passar även för känslig hud.  Produkten är skyddad under ett patent med kombinationen av de tre ovannämnda ingredienserna.

Nåva Nail Gel är en effektiv behandling mot nagelsvamp med en kombination av pentane-1,5-diol och Artemisia arbrotanum extrakt.

Produkten kommer att lanseras i Europa som en Medicinteknisk produkt klass 2a under första halvåret 2017. Produkten är skyddad under pentane-1,5-diol och Artemisia arbrotanum

Nåva fotkärm är en effektiv behandling mot fotsvamp med samma aktiva ingredienser som nagelgelen ovan men med olika koncentrationer.

Produkten verkar genom att penetrera och återfukta den skadade huden och hjälpa den att bekämpa fotsvampen.Produkten är skyddad under pentane-1,5-diol och Artemisia arbrotanum. Produkten är registrerad som en medicinteknisk produkt klass 2a och kommer att lanseras I Sverige i Q1 2017 av en distributör.

Snö Swedish Arctic Gels är en produktgrupp designad för personer med en aktiv livsstil.

Support, lättnad och återhämtning.  De kan användas som enskilda produkter eller I kombination för bästa prestation och återhämtning vid fysisk aktivitet.  Produkterna påverkar blodcirkulationen I kroppen.

Ecomer är en källa av alkylglyceroler som visar starka resultat vad gäller att stärka imunsystemet. Alkylglycerolerna kommer från hajleverolja av icke hotade hajar från Nordatlanten. Forskningen kring Ecomer och alkylglyceroler är massiv där det tydligt framgår att Ecomer stärker imunförsvaret.  Produkten säljs främst i östeuropa samt Frankrike och Malaysia.

 

Väsentliga händelser under perioden

Produktion av Medicas egna varumärken påbörjats i den egna fabriken.

Medica Nords dotterbolag Natumin Pharma AB har sålt en läkemedel- och varumärkesregistrering (MAH) avseende produkten Ecomer i Polen. I samband med detta har bolaget kommit överens om ett treårigt exklusivt tillverkningsavtal av produkten. Detta innebär att bolaget fått en intäkt under Q3 hänförlig till detta. Det som är mest betydelsefullt för bolaget är att bolaget stärker sin närvaro i Polen och ökar beläggningen i den egna fabriken.

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

Styrelsen förstärks med Thomas Hedner, professor i Klinisk farmakologi och MBA i ekonomi.

Thomas har varit aktiv i egenvårdsbranschen under många år och tillför stor kompetens inom forskning & utveckling och blir ett utmärkt stöd för ledningen. 

Försäljning och resultat

Koncernens nettoomsättning uppgick under perioden januari-september 2016 till KSEK 79 500 (63 600). EBITDA under perioden januari-september 2016 uppgick till KSEK 9 800 (1,000). Resultatet efter skatt under perioden januari-september 2016 uppgick till KSEK 5 000 (-1 500).

Likviditet, finansiering och soliditet

Den 30 september 2016 uppgick koncernens banktillgodohavanden till KSEK 2 100 (4 200). Långfristiga skulder uppgick till KSEK 29 200 (21 800). Koncernens soliditet uppgick den 30 september 2016 till 64,6 procent (61).

Anställda

Per den 30 september 2016 hade koncernen 37 anställda och 4 inhyrda konsulter.

Investeringar

Koncernens totala investeringar under perioden uppgår till 31 126 (26) KSEK varav 30 000 KSEK avser förvärvet av Natumin Pharma AB. Investeringens övervärden har i samband med rörelseförvärvet (Natumin Pharma) identifierats och fördelats på maskiner och inventarier KSEK 1 681, immateriella tillgångar KSEK 10 750 samt goodwill KSEK 9 060.

Avskrivningar

Periodens resultat har belastats med KSEK 4 076 (3 376) i avskrivningar varav KSEK 948 (386) avskrivningar på inventarier, verktyg och installationer, KSEK 2 296 (1 490) avskrivningar på immateriella tillgångar samt nedskrivningar av immateriella anläggningstillgångar KSEK 0 (1 500).

Eget kapital, aktiekapital och antal aktier

Per den 30 september 2016 uppgick koncernens egna kapital till MSEK 107,9 (71,6).

Aktiekapitalet är fördelat på 372 289 277 aktier. Samtliga aktier utgörs av samma serie och äger samma rätt till röst och vinst i bolaget. I samband med förvärvet av Natumin Pharma AB har 75 000 000 aktier emitteras.

Ägarstruktur

Per den 30 september 2016 hade Bolaget tre (3) ägare som innehade aktier motsvarande fem procent eller mer av röste- och kapitalandelen i bolaget. Per den 30 september 2016 hade Bolaget cirka 1 300 aktieägare. Bolagets aktie är sedan den 26 oktober 2009 upptagen till handel på NGM Nordic MTF under kortnamnet MCNH.

 

Framtidsutsikter

Arbetet med att integrera organisationerna har gått mycket bra och vi står väl rustade för ytterligare tillväxt under 2017 och framåt. Stort fokus läggs på forskning och utveckling samt att utveckla exportförsäljningen vilket kommer bidra till ytterligare konkurrenskraft framöver.

Risk- och osäkerhetsfaktorer

Risker som bolaget noggrant följer är myndigheters åtgärder, konkurrens och prisutveckling, marknadsbedömningar, risker relaterade till produktion och distribution samt risker relaterade till bolagets förmåga att förvärva nya bolag och licensiera in nya produkter. I Bolagets årsredovisning för 2015 finns en utförlig beskrivning av koncernens och moderbolagets riskexponering och riskhantering.

 

Kommande rapportdatum

Bolaget lämnar återkommande ekonomisk information enligt följande plan:

Bokslutskommuniké 2016                                   24 februari 2017

 

Moderbolag

Medica Clinical Nord Holding AB (publ), med organisationsnummer 556692-9690, är moderbolag i koncernen. Moderbolagets  nettoomsättning uppgick under perioden januari-september 2016 till KSEK 4 300 (4 000). Resultatet efter skatt under perioden januari-september 2016 uppgick till KSEK 900 (1 600).

 

Redovisningsprinciper

Bokslutskommunikén för koncernen är upprättad i enlighet med IAS 34 Delårsrapportering samt RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner. För moderbolaget är delårsrapporten upprättad i enlighet med Årsredovisningslagen och RFR 2 Redovisning för juridiska personer. Moderbolagets och koncernens redovisningsprinciper för rapporten är oförändrade jämfört med senast avgiven årsredovisning. För detaljerad information beträffande redovisningsprinciperna hänvisas till årsredovisningen för 2015.

 

Nya redovisningsprinciper 2016

Inga nya standarder har trätt eller förväntas träda i kraft under 2016 som kommer påverka Bolagets redovisning. Redovisningsprinciperna och beräkningsmetoderna är i övrigt oförändrade jämfört med beskrivningen i årsredovisningen för 2015.

Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Styrelsen

 

Kenth-Åke Jönsson                                            Ebba Lindsö                                                                 Jakob Johansson

(Styrelseordförande)

 

Tom Johnsson                                                     Lars Kärnerud                                                               Thomas Hedner

 

 

Andreas Skiöld                                                  

Verkställande direktör                                      

För ytterligare information kontakta Andreas Skiöld Verkställande direktör Medica Clinical Nord Holding AB (publ)

andreas@medicanord.se

www.medicanord.se